Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kanapka kokosowa

Print Friendly, PDF & Email

kanapka kokosowa

Kanapka kokosowa to ciasto czekoladowe z kokosem i galaretką, u mnie w domu pieczone bardzo często i przez wszystkich bardzo lubiane. Można powiedzieć, że jest naszym tradycyjnym ciastem i nawet kolor galaretki jest tak ważny, że gdy Siostra Ania zobaczyła żółtą galaretkę, zapytała zdziwiona, czy czerwonej w sklepie nie było. 🙂 Przygotowanie kokosowej kanapki jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy będzie smakował każdemu i z pewnością stanie się rodzinnym ciastem jeszcze w niejednym domu. 🙂

Składniki na kanapkę kokosową

Ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 200 g wiórek kokosowych (grubszych)
  • 1/2 l mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 białka

Polewa czekoladowa:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników (250 g)
  • 2 galaretki o dowolnym smaku




Przygotowanie

Ciasto czekoladowe:

Do miski wbić jajka i dodać żółtka. Wsypać cukier, ubić na puszystą, białą masę. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Blachę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut, do suchego patyczka. Przestudzić.

Masa kokosowa:

Wiórki kokosowe wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż mleko wyparuje, a wiórki kokosowe będą miękkie (trwa to ok. 45 minut). W trakcie gotowania wiórki często mieszać, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Odstawić z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać do niej zimne wiórki kokosowe, połączyć składniki. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z 2 białek.

Galaretka owocowa:

Do garna wlać 1/2 litra wody, zagotować ją i rozpuścić w niej obie galaretki. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:

Do garna włożyć margarynę, wsypać cukier puder oraz kakao, wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu do połączenia się składników, nie można masy zagotować, bo się rozwarstwi. Przestudzić.

Wykonanie

Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę kokosową, na niej równomiernie rozprowadzić tężejącą galaretkę. Następnie ułożyć warstwę herbatników i pokryć je polewą czekoladową.

Kanapka kokosowa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ciasto i herbatniki staną się wilgotne i miękkie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.