Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kalafior w cieście koperkowym

Print Friendly

kalafior w cieście koperkowym

Pomysł na kalafiora w cieście koperkowym pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka też jest ta przekąska. Pamiętam, że jedząc tak przygotowany kalafior, zachwycałam się połączeniem smaków, na które wpływał świeży koperek połączony z ciastem naleśnikowym.

Składniki na kalafiora w cieście koperkowym

  • 1 kalafior
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Kalafior obrać z liści, podzielić na różyczki, umyć, a następnie ugotować al dente, odlać wodę i ostudzić.

Z mąki, mleka, jajka przygotować ciasto, powinno być znacznie gęstsze od naleśnikowego. Dodać umyty i posiekany koperek, sól i pieprz, wymieszać.

Różyczki kalafiora obtoczyć w cieście koperkowym i usmażyć na patelni na złoty kolor.




2 Komentarzy

  1. 7 listopada 2015    

    Świetny pomysł na urozmaicenie kalafiora 🙂

    • admin
      7 listopada 2015    

      Dziękujemy. 🙂 Niebawem dodamy nową potrawę z kalafiorem, również smaczną. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.