Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kaczka w pomarańczach

Print Friendly, PDF & Email

W świątecznej atmosferze na naszym stole pojawiła się kaczka w pomarańczach. Danie to przygotowaliśmy nie tylko ze względu na Święto Niepodległości, ale przede wszystkim na nasze małe rocznice – drugą rocznicę naszych pierwszych kilku wspólnych dni oraz pierwszą mieszkania razem. Jeśli dodamy do tego, że 12 to data naszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą aż 4 ważne daty. 🙂

Składniki na kaczkę w pomarańczach

  • 1 kaczka (ok. 2kg)
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do natarcia kaczki
  • 1/2 szklanki wody




Przygotowanie

Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu.

Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Pomarańcze sparzyć i podzielić na części. Jabłkiem i cząstkami jednej pomarańczy nadziać kaczkę.

Do naczynia, w którym będzie pieczona kaczka, wlać 1/2 szklanki wody, wyłożyć resztę obranych cząstek pomarańczy, położyć kaczkę (piersią do dołu). Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec 30 minut, często ją polewając.

Po tym czasie kaczkę przewrócić, zmniejszyć temperaturę do 180oC, piec 2-2,5 godziny, często ją polewając wytworzonym sosem, kilka razy należy ją odwrócić.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.