Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kaczka pieczona z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka polskiej kuchni i każdy z nas z pewnością choć raz w życiu ją jadł. Ponieważ kaczka jest coraz bardziej dostępna, a i cena nie odstrasza, warto zastanowić się nad jej przygotowaniem w tej bardzo prostej wersji. Piekąc kaczkę, należy zawsze pamiętać o kilku zasadach, które zagwarantują nam, że będzie ona soczysta, mięso miękkie, delikatne i odchodzące od kości. Po pierwsze kaczkę dobrze jest przez noc namoczyć w solance, przez co upiecze się równomiernie. Po drugie w formie układamy ją piersią do dołu i tak wstawiamy do gorącego piekarnika. Po trzecie kaczkę pieczemy co najmniej 2 godziny, często polewając ją wytwarzającym się tłuszczem i kilkakrotnie ją obracamy. Na koniec należy pamiętać, że gdyby mięso zbyt szybko zaczęło się spiekać, można przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Teraz każda pieczona kaczka powinna wyjść doskonała. 🙂

Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami

  • 1 kaczka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki gorącej wody



Wykonanie

Kaczkę dokładnie umyć i umieścić na noc w solance przygotowanej z wody i soli (1 łyżka soli na 2,5 litra wody). Po tym czasie kaczkę osuszyć, dokładnie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – na zewnątrz i od środka.

Do wnętrza włożyć dwa umyte, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, otwory spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym – piersią do dołu.

Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem), włożyć kaczkę i piec ją przez 30 minut – w tym czasie grzbiet posmarować wytapiającym się tłuszczem. Następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180oC (z termoobiegiem), kaczkę przewrócić na drugą stronę, wlać 1/2 szklanki gorącej wody i piec kolejne 2 godziny. Duża i tłusta kaczka będzie potrzebowała wydłużenia czasu pieczenia.

Podczas pieczenia kaczkę często polewać wytwarzającym się sosem, kilka razy odwrócić. Aby zapobiec przypaleniu się końcówek skrzydeł i nóg, można je zawinąć w folię aluminiową (mniej więcej w połowie pieczenia). Gdyby kaczka już się przyrumieniła, a do końca pieczenia pozostało dużo czasu, należy przykryć ją folią aluminiową (świecącą stroną do dołu).

Na 30 minut przed końcem pieczenia do formy dodać pozostałe dwa jabłka – obrane, pokrojone na ćwiartki i bez gniazd nasiennych.

Kaczkę pieczoną z jabłkami po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10-15 minut, aby mięso odpoczęło. Wyjąć wykałaczki, kaczkę podawać pokrojoną na porcje z upieczonymi jabłkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.