Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kaczka glazurowana miodem

Print Friendly

kaczka glazurowana miodem

Ciężko już zliczyć, ile to rodzajów pieczonych kaczek wyszło z naszego piekarnika, ale sposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować również przepis na kaczkę glazurowaną miodem, której smak wzbogacony jest orientalną nutą. Poprzez obecność miodu i sosu sojowego w użytej glazurze piecze się ona na dość ciemny kolor, ale nie należy się tym sugerować i skracać czasu pieczenia.

Składniki na kaczkę glazurowaną miodem

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki whisky
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz




Wykonanie

Kaczkę oczyścić i umyć, usunąć nadmiar skóry oraz tłuszczu. Włożyć ją na co najmniej 12 godzin do solanki przygotowanej z 2 łyżek soli użytych na 5 litów wody.

Następnego dnia przygotować glazurę, mieszając ocet, whisky, sos sojowy, miód oraz sok z pomarańczy z mąką ziemniaczaną, cynamonem, imbirem i rozgniecionym czosnkiem. Należy także obrać jabłko i pokroić je na ćwiartki oraz obrać i podzielić na cząstki sparzoną pomarańczę.

Kaczkę po wyjęciu z solanki osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć ją obficie od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Posmarować pierwszą warstwą glazury, kolejne warstwy nakładać dopiero po wyschnięciu poprzednich. Na koniec do środka kaczki włożyć kawałki jabłka oraz pomarańczy, spiąć otwory wykałaczkami.

Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego (piersią do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180oC, kaczkę odwrócić i piec przez 2-2,5 godziny, co jakiś czas polewać ją sosem oraz przewracać na drugą stronę.

Kaczkę glazurowaną miodem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać pokrojoną na kawałki z dodatkiem upieczonych owoców oraz ziemniaków lub kaszy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.