Jajka w majonezie

M&B
Jajka w majonezie

Jajka w majonezie najczęściej kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy to podawane są na wielkanocne śniadanie lub podczas spotkań z rodziną. Z pewnością każdy ma swój preferowany sposób podawania jajek z majonezem, u mnie najczęściej podaje się je na liściach sałaty, posypane czerwoną papryką oraz pieprzem. Nie wiem dlaczego, ale jajka w majonezie najlepiej smakują właśnie w okresie Wielkanocy, podane w innym czasie, choć równie smaczne, nie mają tego specyficznego uroku. Ciekawa jestem, czy i u Was także na świątecznym stole zagoszczą jajka w majonezie, u mnie nie może ich zabraknąć. 🙂

Jajka w majonezie – składniki

  • 8 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu

Dodatki:

  • szczypiorek
  • słodka papryka w proszku
  • liście sałaty
  • kilka rzodkiewek




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo. W tym celu do garnka wlać zimną wodę i włożyć przygotowane jajka, wsypać ok. 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować jajka przez 8-9 minut, woda powinna tylko bulgotać, aby skorupka jajek nie popękała. Zdjąć garnek z ognia, zlać wodę, a jajka zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawić jajka w wodzie do wystygnięcia.

Zimne jajka obrać, przekroić na pół.

Na półmisek wyłożyć liście sałaty, na nich ułożyć połówki jajek. Na każdą część jajka położyć kleks z majonezu, aby ładniej on wyglądał, można go wycisnąć za pomocą ozdobnej tylki. Jajka w majonezie udekorować słodką papryką, posiekanym szczypiorkiem lub kawałkami rzodkiewek.




Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jajka w majonezie
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis