Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Jajka w majonezie

Print Friendly, PDF & Email

jajka w majonezie

Jajka w majonezie najczęściej kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy to podawane są na wielkanocne śniadanie lub podczas spotkań z rodziną. Z pewnością każdy ma swój preferowany sposób podawania jajek z majonezem, u mnie najczęściej podaje się je na liściach sałaty, posypane czerwoną papryką oraz pieprzem. Nie wiem dlaczego, ale jajka w majonezie najlepiej smakują właśnie w okresie Wielkanocy, podane w innym czasie, choć równie smaczne, nie mają tego specyficznego uroku. Ciekawa jestem, czy i u Was także na świątecznym stole zagoszczą jajka w majonezie, u mnie nie może ich zabraknąć. 🙂

Składniki na jajka w majonezie

  • 8 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu

Dodatki:

  • szczypiorek
  • słodka papryka w proszku
  • liście sałaty
  • kilka rzodkiewek




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo. W tym celu do garnka wlać zimną wodę i włożyć przygotowane jajka, wsypać ok. 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować jajka przez 8-9 minut, woda powinna tylko bulgotać, aby skorupka jajek nie popękała. Zdjąć garnek z ognia, zlać wodę, a jajka zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawić jajka w wodzie do wystygnięcia.

Zimne jajka obrać, przekroić na pół.

Na półmisek wyłożyć liście sałaty, na nich ułożyć połówki jajek. Na każdą część jajka położyć kleks z majonezu, aby ładniej on wyglądał, można go wycisnąć za pomocą ozdobnej tylki. Jajka w majonezie udekorować słodką papryką, posiekanym szczypiorkiem lub kawałkami rzodkiewek.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 − 14 =