Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Jajka po szkocku

Print Friendly, PDF & Email

jajka po szkocku

Pomimo wczesnego rozpoczęcia przygotowania bloga do Wielkanocy nie zdążyliśmy zamieścić przepisów na wszystkie nasze dania. Z pomysłem na jajka po szkocku nie będziemy czekać do przyszłego roku i przepis publikujemy już teraz, tym bardziej, że nie jest to danie ściśle związane z Wielkanocą. Jajka w mięsnej panierce sprawdzą się zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak także na zimno jako dodatek do chleba.

Składniki na jajka po szkocku

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 6 jajek wielkości S
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 1 czubek noża chili
  • 1 czubek noża gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • 1 l oleju




Wykonanie

Do garnka z zimną wodą włożyć jajka, postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę, wlać zimną, jajka pozostawić do wystygnięcia. Obrać, odłożyć na talerzyk.

Do miski włożyć mięso, dodać musztardę, chrzan, chili, gałkę muszkatołową oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Mięso podzielić na sześć równych części, każdą kolejno rozpłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajko i otoczyć je mięsem.

W głębokim talerzu rozkłócić jako, na dwa płaskie wysypać mąkę i bułkę tartą.

Przygotowane mięsne kulki obtoczyć w mące, następnie jajku i na koniec w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie włożyć jajka w mięsie, smażyć z każdej strony do zezłocenia – po 6-8 minut na stronę. Jajka po szkocku po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.




jajka po szkocku

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Jajka po szkocku
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 × 5 =