Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Print Friendly

jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką można przygotować nie tylko na Święta Wielkanocne, ale sprawdzą się również jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Są proste w przygotowaniu, można dowolnie zmieniać proporcje składników, jak i same dodatki. U nas tym razem jajka faszerowane są szynką, pieczarkami i drobnym szczypiorkiem, przez co można powiedzieć, że na talerzu mamy małą, smakowitą kanapkę.

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami i szynką

  • 6 jajek
  • 4-5 plasterków szynki
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 5 średnich pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Pieczarki opłukać, odciąć końcówki nóżek, drobno posiekać. Usmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i tymianku, przestudzić.

Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo, następnie odlać je i zalać zimną wodą. Odczekać, aż się ostudzą, obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Dodać pieczarki, szynkę, szczypiorek i majonez. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, farszem wypełniać wgłębienia po żółtkach.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką ułożyć na liściach sałaty, przed podaniem można je schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.