Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jajecznica z papryką

Print Friendly, PDF & Email

jajecznica_z_papryką

Kolejne bardzo proste danie na śniadanie. I kolejne chwile spędzone na myśleniu, w jaki sposób opisać jajecznicę z papryką. Z pomocą przyszła wikipedia. Patrząc na różne rodzaje jajecznic, początkowo nie wypatrzyliśmy naszej z papryką, dopiero na końcu przeczytaliśmy, że tej jest blisko do jajecznicy baskijskiej z dodatkiem opiekanej nad ogniem i obranej papryki, czosnku i cząstek pomidorów. Takiej jeszcze nie robiliśmy, ale wydaje się nam, że i nasza, prostsza wersja domowej jajecznicy z papryką, każdemu powinna zasmakować. 🙂

Składniki na jajecznicę z papryką

  • 4 jajka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski.

Paprykę i cebulę wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wbić jajka i dobrze wymieszać. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią.

Smażyć, aż jajka się zetną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.