Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email

jagodzianki

Dzisiaj mamy dla Was przepis wykorzystujące letnie dary z lasu. Wybraliśmy się na spacer, aby zebrać pyszne jagody. Odrobinę monotonne to zajęcie, ale jakże satysfakcjonujące kiedy ma się świadomość, że po powrocie do domu przygotuje się z nich puszyste jagodzianki. Wyszły wyśmienite. 🙂

Składniki na jagodzianki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 żółtka
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 500 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżeczkami cukru. Gdy będą już płynne, dodać 1/3 szklanki podgrzanego do ok. 30oC mleka i dwie łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

W czasie czekania do miski wsypać suche składniki, tj. resztę mąki, cukru, łyżeczkę soli oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodać masło, żółtka, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto aż do momentu, gdy będzie odchodziło od ręki (ok. 25 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jagody przebrać, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć na kwadrat i podzielić na 4 części. Każdą z nich podzielić również na 4 części. W ten sposób otrzymamy 16 równych kawałków. Każdy z nich kolejno porozciągać palcami do uzyskania mniej więcej wielkości dłoni. Na środek wyłożyć 1 łyżkę przygotowanych jagód, zlepić brzegi jak podczas robienia pierogów, zawinąć je pod spód. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Do upieczenia całości będę potrzebne dwie blachy. Ponownie odstawić jagodzianki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 15 minut.

Nagrzać piekarnik do 180oC (grzałka góra – dół) i piec jagodziane bułeczki przez 20 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ten + 8 =