Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jaglana zapiekanka z jabłkami i gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

jaglana zapiekanka z jabłkami i gruszkami

Jaglanka zapiekana z jabłkami i gruszkami to bezglutenowa propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to podstawowa wersja jaglanej szarlotki, więc można ją uznać nawet za deser. Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną smakują wybornie, tym bardziej, że i sama kasza jaglana wymieszana jest z puree jabłkowo-gruszkowym, przez co nie jest sucha i zapychająca. Może wydawać się nieco czasochłonna, ale cóż to dla wprawnych Kucharzy, którzy odwiedzają nasz blog. 😉 🙂

Składniki na jaglaną zapiekankę z jabłkami i gruszkami

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 2 duże gruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • olej kokosowy do wysmarowania formy




Wykonanie

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać kilka razy, co zapobiegnie gorzkiemu jej posmakowi. Przesypać do garnka, zalać dwiema szklankami zimnej wody (o takiej samej pojemności jak szklanka z kaszą), dodać olej oraz sól, postawić na ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem przez 15 minut, nie mieszać. Po ugotowaniu kaszę jaglaną przemieszać, jeśli jest jeszcze woda, pozostawić pod przykryciem, aby woda się wchłonęła.

Jabłko i gruszkę obrać, po jednym owocu zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz pokroić w cienkie plasterki.

Na patelnię wsypać 2 łyżki brązowego cukru, chwilę podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Dodać starte jabłka i gruszki oraz cynamon, podsmażać, aż nabiorą złocistego koloru. Owoce wymieszać z kaszą jaglaną.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć połowę pokrojonych jabłek oraz gruszek, przykryć połową kaszy jaglanej wymieszanej z owocami, następnie ułożyć pokrojone owoce, a na nich pozostałą kaszę jaglaną. Na wierzchu położyć kilka kawałków oleju kokosowego, przykryć folią aluminiową (świecącą stroną do dołu), piec ok. 40 minut w temperaturze 180oC (z termoobiegiem). Po tym czasie z zapiekanki jaglanej z jabłkami i gruszkami ostrożnie zdjąć folię, chwilę odczekać i podawać z sosem owocowym, karmelem lub bitą śmietaną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 3 =