Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jabłkowy sernik na zimno

Print Friendly

jabłkowy sernik na zimno

Na początku września mam w zwyczaju piec ciasta na powakacyjne spotkanie w pracy. Szukając ciekawych pomysłów, znalazłam przepis na jabłkowy sernik na zimno i od razu go poczułam. 🙂 Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, nie wymaga on pieczenia, jedynie odrobiny oczekiwania na stężenie masy jabłkowo-serowej oraz jabłkowej galaretki. Sernik na zimno z jabłkami posmakował Koleżankom z pracy, a kilka osób poprosiło mnie o przepis – oto i on. 🙂

Składniki na jabłkowy sernik na zimno

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 50 g bez
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Masa jabłkowo-serowa:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 300 g sera białego (z wiaderka)
  • 800 g masy jabłkowej (jabłek prażonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 20 g żelatyny

Jabłkowa galaretka:

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 10 g żelatyny



Wykonanie

Spód:

Herbatniki i bezy rozdrobnić np. w melakserze. Wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wysypać na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dokładnie docisnąć.

Masa jabłkowo-serowa:

Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić, przestudzić.

Ser biały, cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny zmiksować, dodać prażone jabłka i wymieszać. Stopniowo dodawać żelatynę, miksując na niskich obrotach.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać ją do masy serowo-jabłkowej. Wyłożyć na spód z herbatników i bez. Wstawić do lodówki do stężenia.

Jabłkowa galaretka:

Sok jabłkowy z cukrem podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia, a gdy będzie już tężała wylać na sernik.

Jabłkowy sernik na zimno wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.