Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jabłkowe ślimaczki

Print Friendly, PDF & Email

jabłkowe ślimaczki

Jak to dobrze, że istnieje gotowe ciasto francuskie. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, przygotowanie i upieczenie smakołyku nie zajmuje dużo czasu i szybko można się nim rozkoszować. Jabłkowe ślimaczki z ciasta francuskiego trzeba wprawdzie włożyć jeszcze na godzinę do lodówki, ale bardziej niecierpliwi mogą ten krok pominąć. 🙂

Składniki na jabłkowe ślimaczki

  • 5 jabłek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 70 g cukru
  • 25 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mąka do podsypania




Przygotowanie

Masło roztopić, przestudzić.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcedzić i odcisnąć nadmiar soku. Dodać do nich cukier, cynamon, roztopione masło, wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć, oprószyć z obu stron mąką. Na jego całej powierzchni wyłożyć jabłka i zwinąć w rulon. Włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto pokroić na dwucentymetrowe plastry i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem ok. 25-30 minut.

Jabłkowe ślimaczki z ciasta francuskiego przed serwowaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.