Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jabłkowa pokusa

Print Friendly, PDF & Email

jabłkowa pokusa

Czas na jabłka. 🙂 A to ciasto jest tak pyszne, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, stąd ta nazwa. Oczywiście sprawdziliśmy w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okazało się, że propozycji jest kilka, ale każda z nich to inne wykonanie. Nasza „jabłkowa pokusa” jest orzechowa z nutką cynamonu, mocno jabłkowa, a do tego przykryta kołderką masy śmietankowej. Wprost idealna, aby kogoś skusić. 🙂

Składniki na jabłkową pokusę

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 szczypta soli
  • masło lub margaryna do natłuszczenia tortownicy

Warstwa jabłek:

  • 900 g jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Masa śmietankowa:

  • 300 g śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada do posypania




Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia się składników.

Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać lub zmiksować.

Orzechy posiekać nożem, dosypać do ciasta, ponownie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, wylać równomiernie ciasto i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec z termoobiegiem 30 minut. Wystudzić.

Warstwa jabłek:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć do miseczki z sokiem z cytryny na tarce na dużych oczkach, wymieszać.

Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i budyń waniliowy, dokładnie wymieszać, dodać roztrzepane jajka. Postawić na średni ogień i stale mieszając, zagotować. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić na sztywno.

Wykonanie

Na zimny spód ciasta rozłożyć warstwę jabłek, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto najlepiej przełożyć do lodówki.

Na jabłkach rozprowadzić kremówkę, na którą zetrzeć gorzką czekoladę.

Ciasto „jabłkowa pokusa” przechowywać w lodówce.




2 Komentarzy

  1. Basia
    7 listopada 2016    

    Ciasto czeka u mnie w lodówce na jutrzejszą kawę 🙂 Bardzo jestem ciekawa jak wyszło. Pierwszy przepis jaki próbuję z Waszej strony, ale na pewno nie ostatni. Zauważyłam jeszcze kilka ciekawych. Pozdrawiam serdecznie.

    • M&B
      7 listopada 2016    

      Bardzo nas cieszy, że skorzystałaś z naszego przepisu i ciasto umili Tobie chwile przy kawie. Dla nas takie komentarze są dodatkową motywacją do dzielenia się naszymi pomysłami i rozwijania strony. Życzymy smacznego i pozdrawiamy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.