Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Izaura

Print Friendly, PDF & Email

izaura

Sernik Izaura to ciasto mojego dzieciństwa, w którym nie było blogów i programów kulinarnych, a Mamy uczyły się pichcenia od swoich Mam, nowe przepisy na ciasta dostawały od sąsiadek lub wycinały z gazet. Tak też jest z Izaurą, która pojawiła się w naszym domu dzięki „Poradnikowi Domowemu”. Receptura została sprawdzona i po udanym debiucie wklejona do brulionu. Smak ciasta prawie sprzed 20 lat powrócił do mnie dzięki książce pożyczonej od Koleżanki, a ponieważ tym co dobre warto się dzielić, to i na naszym blogu nie może zabraknąć ciasta z serem, czyli „Izaury”.

Składniki na sernik Izaura

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g białego sera
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie

Ciasto:

Jajka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek.

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotować wraz z 5 łyżkami wody, gotować jeszcze 5 minut. Odstawić z ognia, a gdy masa lekko przestygnie, dodać żółtka, energicznie wymieszać. Odlać pół szklanki.

Do wystudzonej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wmieszać je w ciasto.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową.

Ser zemleć w maszynce.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać do niej partiami ser, na koniec wbijać pojedynczo jajka, zwracają uwagę, żeby poprzednie dobrze połączyło się z pozostałymi składnikami.

Wykonanie

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na który wylać połowę ciasta. Na nie wyłożyć masę serową, którą przykryć resztą ciasta. Całość można lekko przemieszać dla uzyskania ładnego efektu wizualnego po rozkrojeniu.

Piec z termoobiegiem 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gdy ciasto będzie chłodne wylać na jego powierzchnię pozostawioną masę czekoladową, którą wcześniej lekko podgrzać. Sernik Izaura posypać wiórkami kokosowymi.




1 Komentarz

  1. gin
    17 listopada 2015    

    Klasyka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.