Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Hummus

Print Friendly, PDF & Email

hummus

Na sylwestrowy wieczór jedną naszych z przekąsek był klasyczny hummus, który po raz pierwszy zrobiliśmy z pastą tahini. Dosyć często przygotowujemy hummus z wieloma dodatkami, dlatego możemy podzielić się kilkoma wskazówkami na zrobienie domowej pasty z ciecierzycy.

Warto zaopatrzyć się w pastę tahini, dzięki której hummus ma niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. Do tej pory sami mieliliśmy podprażone ziarenka sezamu, ale było to czasochłonne i nie przynosiło tak dobrych efektów.

Hummus zawsze robimy z ciecierzycy, którą moczymy i gotujemy z dodatkiem sody. Ten prosty trik sprawia, że ciecierzyca gotuje się krócej i już po trzech kwadransach ziarenka są miękkie i łatwo rozcierają się między palcami. Tym, którzy chcą oszczędzić czas, podpowiadamy, że można wykorzystać ciecierzycę z puszki.

Hummus podajemy z różnymi dodatkami – ziarnami sezamu, czarnuszką, mieloną papryką, natką pietruszki – najczęściej do grzanek z bagietki, surowych warzyw korzeniowych, selera naciowego lub krakersów.

Składniki na hummus

  • 125 g ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty sezamowej (tahini)
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka sezamu
  • oliwa




Wykonanie

Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody, zamieszać i odstawić na noc do namoczenia. Ziarenka ciecierzycy odcedzić, przepłukać i zalać czystą wodą, tak aby była kilka centymetrów powyżej ciecierzycy. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 45 minut.

Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

W moździerzu rozetrzeć kumin, przesypać do miski malaksera. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, pastę tahini, wsypać cieciorkę, zmiksować. Wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Hummus wyłożyć na talerz, podawać polany oliwą i posypany podprażonymi ziarnami sezamu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

seventeen + 16 =