Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Hummus z czerwoną papryką

Print Friendly, PDF & Email

hummus z czerwoną papryką

Hummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny, tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie puszki ciecierzycy od dawna czekają na otwarcie. Mieliśmy jednak trochę czasu i stwierdziliśmy, że gotowanie ciecierzycy doskonale się w niego wpasuje, a następnym razem hummus zrobimy z ciecierzycy z puszki i porównamy smak oraz konsystencję. Hummus z dodatkiem czerwonej papryki zjedliśmy w dwóch podejściach – na kolację z dodatkiem kawałków surowych warzyw oraz następnego dnia podczas oglądania filmu, gdzie był dodatkiem do krakersów i chipsów tortilla. Mamy wrażenie, że pasta z ciecierzycy skończyła się za szybko. 🙂

Składniki na hummus z czerwoną papryką

  • 125 g suchej ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty sezamowej (tahini)
  • 1 papryka czerwona (upieczona lub z oleju)
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka sezamu
  • oliwa




Wykonanie

Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody, zamieszać i odstawić na noc do namoczenia. Ziarenka ciecierzycy odcedzić, przepłukać i zalać czystą wodą, tak aby była kilka centymetrów powyżej ciecierzycy. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 45 minut.

Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Jeśli nie mamy papryki w oleju, należy upiec czerwoną paprykę w piekarniku. W tym celu warzywo umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne i usunąć białe błonki. Następnie położyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 30 minut, przełożyć do głębokiego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić. Gdy papryka będzie zimna, zdjąć z niej skórkę.

W moździerzu rozetrzeć kumin, przesypać do miski malaksera. Dodać upieczoną czerwoną paprykę, obrany i rozgnieciony czosnek, pastę tahini, wsypać cieciorkę oraz słodką paprykę i chili, zmiksować. Wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Hummus z czerwona papryką wyłożyć na talerz, podawać polany oliwą. Dodatkami mogą być krakersy, słone ciasteczka lub kawałki świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki).




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Hummus z czerwoną papryką
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 − seven =