Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami

Print Friendly, PDF & Email

gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami

W chłodziarce w jednym z supermarketów wypatrzyliśmy kacze żołądki, od razu znaleźliśmy na nie pomysł i zmieniliśmy nasz kulinarne plany. Nie każdy lubi potrawy z podrobów, ale gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami jest dobrym daniem na przełamanie się. A ci, którzy lubią smak drobiowych żołądków, z pewnością docenią ich połączenie z suszonymi grzybami. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią. 🙂

Składniki na gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami

  • 500 g kaczych żołądków
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 1/2 natki pietruszki




Wykonanie

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odsączyć (wodę zachować), pokroić w paski.

Kacze żołądki oczyścić – jeżeli mają nieprzyjemny zapach, należy je kilkakrotnie sparzyć gorącą wodą. Pokroić na plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki, podsmażać ok. 8 minut. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę oraz grzyby, smażyć kolejne 5 minut.

Do garnka wlać rosół i wodę z namaczania grzybów, przełożyć żołądki wraz z cebulą, dodać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić potrawę pod przykryciem przez 60-80 minut.

Gdy żołądki będą miękkie, w szklance rozmieszać mąką z kremówką, dodać trzy łyżki wywaru z garnka, wlać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

17 + five =