Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gulasz z dzika z grzybami

Print Friendly

gulasz z dzika z grzybami

Zdziwiło nas to, że w jednej z sieci handlowych będzie dostępna dziczyzna, a konkretnie mięso z dzika. Mając tak szlachetne i rzadkie mięso, postanowiliśmy przygotować je jedynie z dodatkiem suszonych borowików i śliwek, redukowanego czerwonego wina i kilku kuleczek jałowca oraz ziela angielskiego. Gulasz z dzika z grzybami długo się dusił, ale efekt końcowy wart był czekania, na powierzchni naturalnego sosu unosiły się złociste oczka tłuszczu, a grzyby doskonale komponowały się z tym wyrazistym w smaku mięsem.

Składniki na gulasz z dzika z grzybami

  • 600 g mięsa z dzika na gulasz
  • 20 g suszonych grzybów
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia



Wykonanie

Grzyby umyć, zalać zimną wodą (500 ml), odstawić na noc do namoczenia.

Mięso z dzika umyć, usunąć tłuszcz i błony, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć je w mące.

Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami obsmażyć mięso z każdej strony, aby zamknąć włókna. Przekładać je do garnka z grubym dnem i postawić na ogniu. Wlać wino, zredukować, następnie wlać wodę z grzybami i wrzucić wszystkie przyprawy.

Gulasz z dzika dusić pod przykryciem 2 godziny, aż mięso będzie miękkie – co jakiś czas potrawę przemieszać i w razie potrzeby uzupełnić wodę. Pod koniec duszenia gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.