Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gulasz wołowy

Print Friendly, PDF & Email

gulasz wołowy

Jednogarnkowe danie, czyli węgierski gulasz wołowy, dobrze jest przygotować w chłodniejsze dni, kiedy to po przyjściu z pracy chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne do wykonania, wymaga pokrojenia i podsmażenia zaledwie kilku składników, które następnie gotują się we własnym sosie. U mnie w domu, a teraz także z Bartkiem, często robimy gulasze z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami, tym razem do przygotowania użyliśmy mięsa wołowego, które wymaga znacznie dłuższego gotowania. Nam to jednak odpowiadało, gdyż w tym czasie obejrzeliśmy dobry film, robiąc pauzy na kilkakrotne przemieszanie potrawy. Następnego dnia mogliśmy zasiąść do stołu, nałożyć na makaron porcję węgierskiego gulaszu wołowego i przy takim posiłku opowiadać jak minął nam dzień.

Składniki na gulasz wołowy

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kminku w ziarenkach
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do oprószenia mięsa
  • smalec do smażenia




Wykonanie

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Obficie posypać je solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.

Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać.

Na patelni mocno rozgrzać smalec, wrzucać partiami mięso, obsmażać je na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondla z grubym dnem, a na patelni podsmażyć cebulę, czosnek z dodatkiem kminku, słodkiej i ostrej papryki, po czym dodać do mięsa.

Do garnka wlać bulion, dodać grzyby, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i rozgniecione owoce jałowca. Mięso dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, do miękkości (ok. 2 godzin). Od czasu do czasu potrawę przemieszać.

Gdy mięso będzie już miękkie, dodać umyte i pokrojone w słupki kolorowe papryki, gotować ok. 10 minut. Gulasz wołowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, jęczmiennej lub makaronu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.