Grzyby w cieście

M&B
Grzyby w cieście

Grzyby w cieście nawiązują do staropolskiej tradycji, według której na świątecznym stole nie powinno zabraknąć darów z pola, wody i lasu, stąd na naszych stołach tak dużo potraw z wykorzystaniem grzybów. Najsmaczniejsze są oczywiście te zebrane samemu w lesie i wysuszone w domu, ale jeśli nie mamy takich możliwości, te kupione na bazarku lub w sklepie będą również dobre. Osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii bez grzybów w cieście, zawsze przypominam Mamie, aby choć kilka suszonych kapeluszy zostawiła do usmażenia. Najlepsze są wprost z patelni, ale równie wybornie smakują na zimno.

Grzyby w cieście – składniki

  • 20 sztuk suszonych grzybów (kapeluszy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia






Przygotowanie

Grzyby namoczyć na noc w wodzie, następnego dnia gotować je do miękkości (około godziny) w wodzie, w której były namaczane. Odcedzić, wywar wykorzystać do sosu lub zupy.

Z mąki, mleka i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe.

Dobrze odciśnięte kapelusze grzybów posolić i oprószyć pieprzem, namaczać w przygotowanym cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem.






Grzyby w cieście

Grzyby w cieście

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Grzyby w cieście
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis