Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Grzane wino

Print Friendly

grzane wino

Grzane wino najczęściej przygotowujemy sobie w mroźne zimowe wieczory, gdy wracamy zmarznięci z dworu. Zamiast kupować gotowego grzańca, wolimy do czerwonego wina dodać kilka aromatycznych przypraw wraz z cząstkami soczystej pomarańczy i już po kilkunastu minutach zasiadamy na kanapie z kubkami gorącego grzanego wina z pomarańczami.

Składniki na grzane wino

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • czubek noża kardamonu
  • kilka plasterków świeżego imbiru (można zastąpić odrobiną imbiru suszonego)
  • 4-5 goździków
  • miód do smaku




Przygotowanie

Pomarańczę sparzyć, pokroić na plastry.

Do garnka wlać wino, dodać przyprawy oraz plastry pomarańczy i imbiru. Podgrzewać na wolnym ogniu aż wino będzie gorące – nie doprowadzić do wrzenia. Grzane wino rozlać do kubków, dosłodzić do smaku miodem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.