Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gruszki w czerwonym winie

Print Friendly, PDF & Email

gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie to moje jesienne marzenie. Zanim zostały zrobione, zjedliśmy lub wykorzystaliśmy ponad kilogram gruszek specjalnie kupionych do tego deseru. Ostatnia partia doczekała się wrzucenia do garnka i zalania czerwonym winem. 🙂 Po pół godzinie wyjęliśmy bordowe, aromatyczne, korzenne gruszki. Zajadając gruszki gotowane w czerwonym winie, mogłam powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne spełnienie marzenia. 😉

Składniki na gruszki w czerwonym winie

  • 4-6 gruszek (małych, twardych)
  • 1/2 kory cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 kawałek gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina
  • 10 łyżek cukru




Wykonanie

Gruszki obrać, zostawiając ogonki.

Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, ostrym nożem wyjąć nasionka. Do garnka wlać wino, dodać wszystkie przyprawy, w tym nasiona i laskę wanilii, tymianek oraz cukier. Włożyć gruszki (powinny one być przykryte winem), nałożyć pokrywkę, gotować 30 minut.

Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a wino dalej gotować na średnim ogniu przez 30 minut, aby uzyskać zredukowany sos.

Gruszki w czerwonym winie serwować w całości polane winnym sosem.




gruszki w czerwonym winie

2 Komentarzy

  1. 1 listopada 2017    

    Wygląda niesamowicie:)

    • M&B
      2 listopada 2017    

      A smak… obłędny. Koniecznie trzeba spróbować. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.