Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Grochówka

Print Friendly

grochówka

Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych i klasycznych zup. Ma wiele wariantów, my zdecydowaliśmy się na przygotowanie grochówki na wędzonym boczku i to była doskonała decyzja. Zupa wyszła bardzo gęsta, aromatyczna, pachniała boczkiem i majerankiem, a do tego była bardzo sycąca. Miała tylko jedną wadę – było jej za mało. 😉

Składniki na grochówkę

  • 250 g grochu łuskanego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Groch namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, najlepiej przez noc.

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej wody, dodać opłukany groch, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, gotować przez 20 minut.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, zeszklić na złoto.

Ziemniaki obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Wraz z boczkiem i cebulą dołożyć do gotujących się warzyw, gotować do ich miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania dodać majeranek, rozcierając go w dłoniach, aby wydobyć zawarte w nim olejki eteryczne, grochówkę doprawić do smaku solą i pieprzem.




1 Komentarz

  1. 3 grudnia 2015    

    z pewnością i smaczna i pożywna zupa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.