Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Groch z kapustą

Print Friendly

groch z kapustą

Groch z kapustą lub kapusta z grochem to danie zbudowane na trzech składnikach i pięciu przyprawach, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. I to niezależnie od tego, czy przygotujemy pierwszą czy też drugą wersję. 😉 Smakuje wyśmienicie, połączenie kwaśnej kapusty ze słodyczą grochu na długo zapada w pamięć.

Składniki na wigilijny groch z kapustą

  • 250 g grochu łuskanego
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Groch namoczyć przez noc w zimnej wodzie, wlewając jej na wysokość 2 cm powyżej grochu. Następnego dnia ugotować go do miękkości w nowej, świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Groch należy często mieszać, żeby się nie przypalił.

Kapustę przepłukać, drobno pokroić. Ugotować do miękkości w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju.

Gdy wszystkie składniki będą ugotowane na miękko, połączyć je ze sobą, groch z kapustą doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.