Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami

Print Friendly, PDF & Email

grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami

Gdy mamy wolny czas, to chętnie eksperymentujemy i próbujemy nowych połączeń smakowych. Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami są rezultatem takich właśnie poszukiwań, które i tym razem zakończyły się kulinarnym sukcesem. Mogłoby się wydawać, że połączenie tak różnych smaków nie może się udać, a tymczasem wszystko w tym daniu ze sobą współgra. Jesteśmy dumni z naszych dzisiejszych odkryć i Wam także polecamy skosztować zielonych szparagów w takim towarzystwie. 🙂

Składniki na grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami

  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 3 kromki chleba
  • 1 grapefruit
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju z chili
  • olej do posmarowania tacek do grillowania



Wykonanie

Kromki chleba pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni do uzyskania złocisto-brązowego koloru.

Z grapefruita wycisnąć sok, wymieszać go z miodem i olejem z chili, przelać do garnka, podgrzewać, aż zaczną się tworzyć bąbelki powietrza i sos zgęstnieje.

Ser pleśniowy pokroić w małą kostkę.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Tacki do grillowania umieścić w opiekaczu, posmarować je olejem i rozgrzać. Partiami wkładać zielone szparagi, grillować przez 7-8 minut.

Na talerze wyłożyć porcję grillowanych szparagów, polać je sosem grapefruitowo-miodowym, posypać serem pleśniowym i grzankami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

eighteen − thirteen =