Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Grillowana ośmiornica

Print Friendly, PDF & Email

grillowana ośmiornica

W ostatni dzień 2018 roku i pierwszy 2019 raczyliśmy się owocami morza – na Sylwestra mieliśmy krewetki w tempurze, a na noworoczny obiad grillowaną ośmiornicę. Oba składniki tego menu od dłuższego czasu czekały w zamrażarce na te okazje. Ośmiornicę robiliśmy po raz pierwszy, dlatego skorzystaliśmy z kilku źródeł i wybraliśmy cenne wskazówki, jak ugotować ośmiornicę. Dzięki nim grillowana ośmiornica była miękka i bogata w smaku, wystarczyło tylko ją polać prostym dressingiem i podać z dodatkiem grillowanych warzyw.

Grillowana ośmiornica – składniki

  • 1 ośmiornica mrożona (ok. 1 kg)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego

Dodatkowo:

  • oliwa




Wykonanie

Ośmiornicę włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny przed gotowaniem, aby się rozmroziła.

Następnego dnia pietruszkę i seler obrać, umyć, cebulę obrać, seler naciowy opłukać. Warzywa przełożyć do garnka, dodać przyprawy, wlać 2 litry wody oraz wino, doprowadzić do wrzenia.

Ośmiornicę umyć pod bieżącą wodą. Wkładać ją stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund, po czym wyjmować – należy zacząć od macek i za każdym razem zanurzać ją coraz bardziej. Gdy ośmiornica będzie już całkiem zanurzona, przykryć ją talerzykiem, aby utrzymać ją pod powierzchnią wody. Gotować na średnim ogniu, aż ośmiornica będzie ugotowana – trwa to 45-60 minut i można to stwierdzić po tym, że cebula będzie miękka.

Ugotowaną ośmiornicę wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia. Następnie wyciąć czarny dziób znajdujący się na środku spodniej części, a głowę oraz macki pokroić na mniejsze kawałki.

Grillową patelnię lekko natłuścić oliwą, dobrze ją rozgrzać, ułożyć kawałki ośmiornicy, grillować z każdej strony po kilka minut.

Grillowana ośmiornica dobrze smakuje skropiona dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, świeżej bazylii lub kolendry i doprawionym pieprzem.




grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Grillowana ośmiornica
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two × four =