Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Golonka pieczona na kiszonej kapuście

Print Friendly, PDF & Email

golonka_pieczona_z_kapustą

Golonka zawsze kojarzyła mi się z daniem podawanym w góralskich gospodach, gdzie po zejściu ze szlaku chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. W domu pojawiała się tylko w galarecie, nigdy jako osobne danie. Teraz to się zmieniło i wspólnie chętnie przyrządzamy sobie golonkę na różne sposoby. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na golonkę pieczoną na aromatycznej, piwnej kiszonej kapuście – to nasza ulubiona wersja.

Składniki
  • 2 golonki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka piwa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz




Wykonanie

Golonkę dokładnie umyć.

W garnku zagotować ocet z wodą i cebulą, przestudzić zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.

Kapustę opłukać, odcisnąć z wody, poszatkować na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlać olej, wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie płynny karmel. Dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wymieszać, smażyć 10 minut. Dolać szklankę piwa, zagotować, następnie całość od razu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć, przełożyć na kapustę. Zamknąć naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec 2-2,5 godziny – mięso powinno odchodzić od kości.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.