Golonka gotowana

M&B
Golonka gotowana

W czasie zeszłorocznych wakacji w starej książce kucharskiej znaleźliśmy intrygujący przepis na przygotowanie golonki. Zalecano w nim namaczanie tego mięsa przez dzień lub dwa w roztworze octu i wody, aby było ono bardziej kruche, miękkie i soczyste. I rzeczywiście golonka taka wyszła, dlatego każdą kolejną marynowaliśmy w ten sam sposób. Warto spróbować. 🙂

Golonka gotowana – składniki
  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • sól, pieprz




Wykonanie

Golonkę dokładnie umyć.

W garnku zagotować ocet z wodą oraz cebulą, przestudzić i zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć. Wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana golonka, dodać ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe. Mięso wyjąć z zalewy, opłukać, dołożyć do warzyw, zalać taką ilością wody, żeby było przykryte.

Gotować w zależności od wielkości golonki od 1,5 do 2,5 godzin. Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Golonkę można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub dodatkowo podpiec do zrumienienia się w piekarniku na funkcji grill.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Golonka gotowana
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Agata Malyl

    14 marca 2016 at 19:44

    Wygląda na zdjęciach ślicznie i bardzo smacznie, przepis jak dla mnie bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam je na wiele sposobów. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych pomysłów. Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis