Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gołąbki

Print Friendly

gołąbki

Wśród naszych świąteczno-noworocznych propozycji na smaczne i tradycyjne potrawy znalazły się także gołąbki. Chociaż można je przygotowywać o każdej porze roku, mnie od zawsze kojarzą się z rodzinnym świątecznym czasem. Podczas długich chwil spędzanych w kuchni na gotowaniu, smażeniu, pieczeniu i duszeniu były one robione z myślą o drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. 🙂

Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem

Kapusta:

  • 1 duża kapusta

Nadzienie:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Kapusta:

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować kilka minut. Po wyjęciu z wody odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie ostrożnie oddzielać poszczególne liście, uważając, aby się nie porozrywały. W każdym z nich wyciąć gruby nerw liściowy.

Nadzienie:

Ryż przepłukać i ugotować na pół miękko w dużej ilości posolonej wody, odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.

Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.

Wykonanie

Na środek każdego liścia nałożyć nadzienie, zagiąć jego boki do środka a następnie zwinąć ciasno w rulonik.

Dno garnka lub rondla, w którym będą gotowane gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich ciasno układać gołąbki, jeden obok drugiego, a gdy wszystkie już będą ułożone, zalać je szklanką gorącej, osolonej wody i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut, uzupełniając odparowaną wodę.

Gołąbki z ryżem i mięsem podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub białym śmietanowym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.