Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Print Friendly, PDF & Email

gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami chodziły za nami od dłuższego czasu. Przyszedł wreszcie taki weekend, że mogliśmy zająć się ich przygotowaniem. Farsz na gołąbki zrobiliśmy z kaszy gryczanej, suszonych grzybów oraz boczku – bardzo smaczny nam wyszedł. 🙂 Po raz pierwszy piekliśmy gołąbki w piekarniku, u mnie się takich nie robi, więc konieczna była konsultacja z Rodzicami Bartka. Muszę powiedzieć, że gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pieczone w piekarniku to smaczna wersja, z pewnością będę zachęcała u mnie w domu do ich zrobienia.

Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

  • 1 duża włoska kapusta
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 500 g boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować 5 minut, wyjąć i zdjąć liście. Jeżeli wewnętrzne liście trudno odchodzą, ponownie włożyć kapustę do wrzątku. Z liści odciąć gruby nerw liściowy. Zachować liście, które nie nadają się do zrobienia gołąbków (zewnętrzne i małe ze środka).

Kaszę białą gryczaną ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć na małym ogniu, wytapiając tłuszcz. W tym czasie cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do boczku. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać drobno pokrojone grzyby, wlać wodę z ich namaczania, pozostawić na ogniu, aby zredukować płyn. Przestudzić.

Do dużej miski wsypać kaszę gryczaną, cebulę z boczkiem i grzybami, wbić jajka, wymieszać składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz z kaszy gryczanej nakładać na środek każdego liścia, złożyć jego boki do środka, a następnie zwinąć wzdłuż liścia.

Brytfannę wyłożyć dwiema warstwami liści kapusty, ciasno ułożyć gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, wlać 1 litr gorącej wody, przykryć dwiema warstwami liści, nałożyć pokrywkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec 60-70 minut. Pozostawić gołąbki jeszcze 20 minut w wyłączonym piekarniku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.




gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.