Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

Print Friendly

gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną to kulinarny efekt rozmowy z Koleżanką z pracy, która robi zwykłe gołąbki z tym zdrowym dodatkiem. My nie mieliśmy czasu na zajęcie się całą kapustą, więc starliśmy ją na tarce, dodaliśmy ugotowaną kaszę jaglaną oraz mielone mięso i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania. W połączeniu z sosem pomidorowym, także samodzielnie zrobionym, smakowały doskonale, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu i przygotowania rodzinnej porcji sycących gołąbków bez zawijania z kaszą jaglaną.

Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

Gołąbki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Gołąbki:

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Gdy woda jest już czysta, kaszę zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 minuty, po czym kaszę jaglaną odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać ją 2 szklankami gorącej wody, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 15 minut – nie mieszać. Kaszę pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w przykrytym garnku.

Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 20 minut. Następnie kapustę mocno odcisnąć z wody i przełożyć do miski.

Do kapusty dodać mięso mielone, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, jajka i koperek. Wyrobić masę, doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa nie była lepka i gęsta, dodać jeszcze trochę bułki tartej.

W dłoniach formować podłużne i pękate kotleciki, obtoczyć je w mące i podsmażać na oleju – z każdej strony na złoty kolor. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 13 gołąbków wielkości dłoni.

Sos pomidorowy:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju (na dużej patelni). Wlać przecier pomidorowy, gotować ok. 20 minut, aby sos się zredukował. Dodać łyżkę masła, wmieszać je w sos pomidorowy.

Wykonanie

Do gorącego sosu pomidorowego włożyć gołąbki bez zawijania, gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez 20-25 minut.

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.




1 Komentarz

  1. ewa
    4 stycznia 2017    

    takich gołąbków jeszcze chyba nie jadłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.