Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gofry

Print Friendly, PDF & Email

gofry

Mając ochotę na słodkie śniadanie, często robimy naleśniki lub pankejki, choć od czasu do czasu wstrzymujemy nasz poranny głód i pieczemy puszyste gofry. Jak zazwyczaj dzielimy się pracą i w czasie gdy jedno z nas piecze domowe gofry, drugie robi kawę i przygotowuje dodatki. Przyjemnie jest usiąść do stołu, łączyć ulubione dodatki i popijając poranną kawę, powoli rozpoczynać weekend. 🙂

Składniki na gofry

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Wykonanie

Margarynę rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnku, przestudzić.

Jajka umyć, wbić do miski i utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą pianę. Wlać rozpuszczoną margarynę, następnie miksując, dodawać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na rozgrzaną gofrownicę wylać porcję przygotowanego ciast, zamknąć pokrywę, piec ok. 5-7 minut – w zależności od mocy gofrownicy.

Upieczone wafle wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciasta, aby od spodu nie zrobiły się wilgotne. Domowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami – bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, polewą lub posypane cukrem pudrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Gofry
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen − sixteen =