Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gofry z kaszy gryczanej

Print Friendly

gofry z kaszy gryczanej

Pomysł na gofry z kaszy gryczanej powstał podczas rozmowy o wykorzystaniu kaszy, która zaskakująco dobrze sprawdza się w słodkich daniach np. czekoladowym cieście. Tym razem postanowiliśmy stworzyć autorski przepis, bazując na naszych doświadczeniach kulinarnych. Efekt przeszedł nasze oczekiwania, ponieważ gofry z kaszy gryczanej wyszły lekkie, puszyste i słodkie. Taka alternatywa spodoba się osobom, które lubią zjeść słodkie śniadanie lub kolację, a także tym, którzy dbają o to, aby ich posiłki były bezglutenowe.

Składniki na gofry z kaszy gryczanej

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli



Wykonanie

Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do ostudzenia.

Jajka z cukrem ubić na pianę.

Do kaszy wlać mleko i zblendować. Dodać masę jajeczną, margarynę oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować.

Porcje ciasta wlewać do gofrownicy, piec każdą ok. 8 minut (dokładny czas zależy od wykorzystanego urządzenia).

Gofry z kaszy gryczanej podawać z cukrem pudrem, ubitą kremówką, owocami oraz innymi ulubionymi słodkimi dodatkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.