Gnocchi

M&B
Gnocchi

Gnocchi przykuły naszą uwagę dawno temu, gdy jeden z sieciowych sklepów prowadził akcję włoskiego tygodnia. Kupiliśmy wtedy paczuszkę i bardzo nam zasmakowały, dlatego też postanowiliśmy, że kiedyś zrobimy je sami. Te małe włoskie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięs i surówek, a wykonanie jest bardzo proste – wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, mąkę i jajko oraz doprawić solą i pieprzem. W kolejnym kroku wystarczy nadać gnocchi odpowiednią wielkość i kształt oraz zrobić wgłębienia widelcem i pyszne kluseczki mogą lądować w gorącej wodzie. Polecamy. 🙂

Gnocchi ziemniaczane – składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu




Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odlać. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, zgnieść w prasce do ziemniaków lub tłuczkiem do ziemniaków.

Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, szybko wymieszać. Formować długie, cienkie wałki, pokroić je na dwucentymetrowe kawałki, każdy lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienia widelcem.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucać partiami gnocchi. Wyjmować zaraz po wypłynięciu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gnocchi
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    11 listopada 2016 at 23:15

    Kasiu, zwykła mąka. Dodatek takiej ilości mąki ziemniaczanej uczyniłby z gnocchi kluski śląskie. 🙂 😉

  • Kasia

    11 listopada 2016 at 21:16

    zwykla maka czy maka ziemniaczana? 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis