Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Gnocchi

Print Friendly, PDF & Email

gnocchi

Gnocchi przykuły naszą uwagę dawno temu, gdy jeden z sieciowych sklepów prowadził akcję włoskiego tygodnia. Kupiliśmy wtedy paczuszkę i bardzo nam zasmakowały, dlatego też postanowiliśmy, że kiedyś zrobimy je sami. Te małe włoskie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięs i surówek, a wykonanie jest bardzo proste – wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, mąkę i jajko oraz doprawić solą i pieprzem. W kolejnym kroku wystarczy nadać gnocchi odpowiednią wielkość i kształt oraz zrobić wgłębienia widelcem i pyszne kluseczki mogą lądować w gorącej wodzie. Polecamy. 🙂

Składniki na gnocchi ziemniaczane

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu




Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odlać. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, zgnieść w prasce do ziemniaków lub tłuczkiem do ziemniaków.

Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, szybko wymieszać. Formować długie, cienkie wałki, pokroić je na dwucentymetrowe kawałki, każdy lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienia widelcem.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucać partiami gnocchi. Wyjmować zaraz po wypłynięciu.




2 Komentarzy

  1. Kasia
    11 listopada 2016    

    zwykla maka czy maka ziemniaczana? 🙂

    • M&B
      11 listopada 2016    

      Kasiu, zwykła mąka. Dodatek takiej ilości mąki ziemniaczanej uczyniłby z gnocchi kluski śląskie. 🙂 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.