Galaretkowiec

M&B
galaretkowiec

W środku zimy zachciało nam się kolorowego deseru i to w dodatku na zimno. Energię, radość i tęczowe barwy wniósł do naszej kuchni galaretkowiec, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i galaretek. Uzyskanie dwunastu kolorowych warstw zajęło nam trochę czasu, ale już po drugiej warstwie wypracowaliśmy technikę ich wylewania i wszystko szło sprawnie. Po pokrojeniu efekt był zachwycający i z satysfakcją przyglądaliśmy się tęczowym kostkom galaretkowca. 🙂

Galaretkowiec – składniki

  • 2,1 l jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki niebieskie
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki bordowe
  • 200 g herbatników




Wykonanie

Po dwie galaretki każdego koloru rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody (każdy kolor w osobnym naczyniu). Zostawić do lekkiego stężenia.

Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim herbatniki.

350 ml jogurtu wymieszać trzepaczką z połową pierwszej galaretki, wylać na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa stężała. Wyjąć, wylać resztę galaretki tego samego koloru i ponownie wstawić do lodówki.

Każdą kolejną kolorową warstwę przygotowywać z połowy galaretki wymieszanej z jogurtem i po stężeniu wylewać na nią czystą galaretkę.

Galaretkowiec pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Galaretkowiec
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    18 lutego 2017 at 17:29

    Dziękujemy. 🙂 Nam też się podoba, a do tego galaretkowiec świetnie smakował.

  • Jaglusia

    17 lutego 2017 at 22:47

    To wygląda przecudownie!:) Jak z bajki.
    https://jaglusia.wordpress.com/

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis