Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Galareta z mięsa z rosołu

Print Friendly

galareta z mięsa z rosołu

Często pojawia się pytanie, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Nasza propozycja galarety z mięsem z rosołu jest jedną z odpowiedzi na to pytanie. W smaku nie odbiega od tradycyjnie przygotowanych zimnych nóżek, a jest ona szybka do przygotowania, bo wszystkie składniki są już gotowe i wystarczy zalać je rosołem z dodatkiem żelatyny. Ponieważ w tym roku nie miałam możliwości delektowania się świąteczną galaretą Cioci Basi, zrekompensowałam to sobie tą szybką i prostą wersją.

Składniki na galaretę z mięsa z rosołu

  • 300 g mięsa z rosołu
  • 1-2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 750 ml rosołu
  • żelatyna na 750 ml płynu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 1 białko do sklarowania galarety
  • 1,5 łyżki octu winnego do sklarowania galarety




Wykonanie

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, zostawić do napęcznienia.

Jeżeli chcemy uzyskać przezroczystą galaretę, należy zacząć od sklarowania rosołu. W tym celu w szklance wymieszać białko z octem, wlać je do garnka z ciepłym rosołem, zagotować, mieszając – powstanie biała piana, która po odstawieniu garnka z ognia zacznie opadać na dno. Od razu przelać przez gęstą gazę i płyn ponownie podgrzać (ale nie zagotować), po czym w sklarowanym rosole rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

W tym czasie pokroić w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, rozdrobnić mięso. Składniki ułożyć w salaterkach, posypać natką pietruszki, zalać tężejącą galaretą.

Galaretę z mięsa z rosołu wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać zimną z dodatkiem octu lub kawałka cytryny.




galareta z mięsa z rosołu

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.