Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Galareta z golonki

Print Friendly, PDF & Email

galareta z golonki

Galareta z golonki wyszła bardzo dobra. Miękkie mięso golonki, klarowana galareta oraz dodatek gotowanych warzyw to krótki opis tej popularnej przekąski. Galareta z golonki choć praktycznie robi się sama, wymaga sporego nakładu czasu, gdyż mięso długo się gotuje. Oczekiwanie można wykorzystać na zrobienie obiadu lub upieczenie ciasta.

Składniki na galaretę z golonki

  • 1 duża golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do sklarowania galarety:

  • 1 białko
  • 1 łyżka octu




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć. Cebulę obrać. Czosnek w łupinkach rozgnieść dłonią.

Golonkę dokładnie umyć. Przełożyć ją do dużego garnka, dodać warzywa oraz wszystkie przyprawy, zagotować, łyżką wyłowić szumowiny. Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Po około 1,5 godziny wyjąć warzywa, po przestudzeniu pokroić je w kostkę lub plasterki.

Gdy mięso będzie odchodziło już od kości, wyjąć je z wywaru, przestudzić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (skórę także).

Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 1l, wlać go ponownie do garnka, wstawić na mały ogień. Dodać do niego białko roztrzepane z octem, doprowadzić do wrzenia, przelać przez gęste sito wyłożone kilkoma warstwami gazy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W miseczkach umieścić kawałki mięsa, skóry oraz warzywa, zalać czystym wywarem. Odstawić do wystudzenia.

Zimną galaretę z golonki włożyć do lodówki, aby stężała. Podawać na zimno, z dodatkiem octu lub kawałka cytryny.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.