Galareta z golonki

M&B
Galareta z golonki

Galareta z golonki wyszła bardzo dobra. Miękkie mięso golonki, klarowana galareta oraz dodatek gotowanych warzyw to krótki opis tej popularnej przekąski. Galareta z golonki choć praktycznie robi się sama, wymaga sporego nakładu czasu, gdyż mięso długo się gotuje. Oczekiwanie można wykorzystać na zrobienie obiadu lub upieczenie ciasta.

Galareta z golonki – składniki

  • 1 duża golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do sklarowania galarety:

  • 1 białko
  • 1 łyżka octu




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć. Cebulę obrać. Czosnek w łupinkach rozgnieść dłonią.

Golonkę dokładnie umyć. Przełożyć ją do dużego garnka, dodać warzywa oraz wszystkie przyprawy, zagotować, łyżką wyłowić szumowiny. Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Po około 1,5 godziny wyjąć warzywa, po przestudzeniu pokroić je w kostkę lub plasterki.

Gdy mięso będzie odchodziło już od kości, wyjąć je z wywaru, przestudzić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (skórę także).

Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 1l, wlać go ponownie do garnka, wstawić na mały ogień. Dodać do niego białko roztrzepane z octem, doprowadzić do wrzenia, przelać przez gęste sito wyłożone kilkoma warstwami gazy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W miseczkach umieścić kawałki mięsa, skóry oraz warzywa, zalać czystym wywarem. Odstawić do wystudzenia.

Zimną galaretę z golonki włożyć do lodówki, aby stężała. Podawać na zimno, z dodatkiem octu lub kawałka cytryny.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Galareta z golonki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    21 września 2020 at 20:29

    Bardzo nam miło. 🙂 Wzorowaliśmy się na wskazówkach Cioci, której galareta jest najlepsza. 🙂

  • Sandra

    18 września 2020 at 12:13

    Bardzo dobra wyszła z tego przepisu, dzisiaj zrobię 3 raz.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis