Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Galareta wieprzowa

Print Friendly, PDF & Email

galareta_wieprzowa

Najlepszą galaretę wieprzową robi Ciocia Basia, i to tej potrawy najbardziej wypatruję na stole podczas świątecznych wizyt. W wakacje wspólnie z Bartkiem zrobiliśmy naszą wersję i znalazła ona uznanie wśród Rodziny, ale jednak trochę brakowało do ideału. 😉 Ten przepis oparty jest na wskazówkach Cioci, więc jeżeli będziecie mieć ochotę na galaretę z golonki i wieprzowych nóżek, to warto z niego skorzystać. 🙂

Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 cebule
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • żelatyna (ilość wg opakowania na 1 litr wody)

Dodatkowo:

  • 1 ugotowane na twardo i pokrojone jajko
  • groszek konserwowy
  • kukurydza z puszki
  • liście natki pietruszki




Wykonanie

Nogi wieprzowe i golonkę umyć, ewentualnie oczyścić.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, przekroić na pół.

Do dużego garnka wlać wodę, włożyć nóżki, golonkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie dorzucić marchew, cebulę, pietruszkę i seler, gotować kolejną godzinę (mięso powinno odchodzić od kości).

Mięso oraz warzywa ostrożnie wyjąć z wywaru, przestudzić. Z nóżek wieprzowych oraz golonki oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze części (można także wykorzystać skórę i tłuszcz). Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki np. kostkę lub plasterki.

Wywar przelać przez sito wyłożone gazą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić ponownie na ogień, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać odpowiednią ilość żelatyny, mieszać aż się ona rozpuści.

Na dnie salaterek położyć dodatki: część jajka, groszek, kukurydzę, natkę pietruszki. 1/3 wysokości naczynia wypełnić pokrojonym mięsem, całość zalać wywarem. Pozostawić do ostygnięcia , po czym przełożyć do lodówki, aby galaretka z nóżek i golonki stężała.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.