Fritule – chorwackie pączki

M&B
Fritule - chorwackie pączki

Dla tych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy, zanim je policzyliśmy, część już zniknęła. 😉

Fritule – chorwackie pączki – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 10 g masła
  • 2 łyżki rumu
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 800 g smalcu




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać (do 30oC), w połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Zamieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto, zetrzeć skórkę z cytryny, wsypać mąkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dodać jajko, resztę mleka, rum, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto.

W niewysokim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC.

Na wewnętrznej części dłoni rozprowadzić niewielką ilość oleju, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować je w kuleczki. Ostrożnie wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć, aż będą dookoła złociste. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Fritule można posypać cukrem pudrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Fritule-chorwackie pączki
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis