Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Fritule – chorwackie pączki

Print Friendly

fritule-chorwackie_pączki

Dla tych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączusie. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy, zanim je policzyliśmy, część już zniknęła. 😉

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 10 g masła
  • 2 łyżki rumu
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 800 g smalcu




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać (do 30oC), w połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Zamieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto, zetrzeć skórkę z cytryny, wsypać mąkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dodać jajko, resztę mleka, rum, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto.

W niewysokim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC.

Na wewnętrznej części dłoni rozprowadzić niewielką ilość oleju, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować je w kuleczki. Ostrożnie wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć, aż będą dookoła złociste. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Fritule można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.