Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Francuski smalec rillettes

Print Friendly

francuski smalec rillettes

Robiąc kaczkę konfitowaną, przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes, czyli francuskiego smalcu. Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika i przekazaliśmy go dalej częstując nim Koleżanki z pracy. Gdy ktoś nie ma czasu na konfitowanie kaczki, może użyć mięsa pozostałego z pieczenia i zalać go wytopionym tłuszczem – sposób pod linkiem.

Składniki na francuski smalec rillettes

  • 2 kacze udka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kaczy smalec do gotowania




Wykonanie

Udka kacze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mieszaniną posiekanego czosnku, majeranku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wrzucić do rozgrzanego kaczego smalcu, gotować 2,5-3 godziny, na małym ogniu, tłuszcz ma lekko pyrkać. Po tym czasie udka kacze wyjąć na talerz, rozdrobnić widelcami.

Do słoiczka włożyć drobno posiekaną cebulę oraz mięso z udek, zalać gorącym tłuszczem z konfitowania. Wymieszać, szczelnie zamknąć.

Francuski smalec rillattes podawać jako smarowidło do pieczywa.




francuski smalec rillettes

1 Komentarz

  1. 18 maja 2017    

    Świetna sprawa. Takie domowe przetwory są najlepsze i przynajmniej wiadomo co się je 🙂 Super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.