Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Francuska zupa cebulowa

Print Friendly, PDF & Email

francuska zupa cebulowa

Zawsze gotujemy wielki garnek rosołu, z części następnego dnia robimy pomidorową, resztę zaś zamrażamy, aby w przyszłości mieć bazę do przygotowania innych dań. Dzisiejsza francuska zupa cebulowa powstała właśnie na takiej bazie, do której dodaliśmy cebulę, jabłka, szklankę wina i doprawiliśmy suszonym tymiankiem. Otrzymaliśmy doskonałą zupę cebulową z winną nutą i lekką słodyczą. Do tego grzanki z serem, które bardzo dobrze do niej pasują i warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie.

Składniki na francuską zupę cebulową

  • 500 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 1 litr wywaru lub rosołu
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • woda
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 bagietka
  • żółty ser




Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry, podsmażać na maśle przez 10 minut. Dolać zimnej wody, tak aby zakryła cebulę, dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Dodać je do cebuli, wsypać tymianek i łyżkę mąki, wymieszać. Wlać białe wino, gotować przez minutę.

Cebulę wraz z dodatkami przełożyć do garnka z wywarem lub rosołem, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 40 minut.

Na 10 minut przed podaniem francuskiej zupy cebulowej przygotować grzanki z bagietki posypanej startym serem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 × 1 =