Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Forszmak lubelski

Print Friendly, PDF & Email

forszmak lubelski

Z majówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski. Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a charakteru temu gulaszowi nadają kiszone ogórki. Dla nas jest to najlepszy gulasz, jaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych dań.

Składniki na forszmak lubelski

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta chili
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia




Wykonanie

Łopatkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski.

Kiełbasę i boczek pokroić w dużą kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

W garnku o grubym dnie rozpuścić smalec, wrzucić łopatkę wieprzową, obsmażyć, aby zamknąć pory. Dodać kiełbasę i boczek, smażyć do wytopienia się tłuszczu, po czym wsypać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby mięso nie przywarło do dna.

Do garnka wlać wodę, przecier pomidorowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i chili. Posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu godzinę.

W tym czasie czerwoną paprykę umyć, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w paski. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, również pokroić w paski. Warzywa dołożyć do garnka po upływie godziny duszenia, gotować ok. 20 minut – aż papryka zmięknie. Na koniec potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Forszmak lubelski podawać z dodatkiem np. gotowanej kaszy gryczanej, makaronu lub ziemniaków.




forszmak lubelski

2 Komentarzy

  1. 8 maja 2017    

    Ależ mi narobiliście smaku tym gulaszem. Idealny na tę zimną wiosnę.

    • M&B
      8 maja 2017    

      Na ocieplenie się nie zanosi, więc gorąco polecamy ten lubelski gulasz. Ciepło pozdrawiamy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.