Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Flammkuchen z pieczarkami

Print Friendly

flammkuchen z pieczarkami

Flammkuchen, czyli pizza na cienkim cieście, pochodzi z Alzacji w północno-wschodniej Francji i jest bardzo prostym daniem wiejskim. Było wypiekane w piecach w bardzo wysokich temperaturach i to pozostało do dzisiaj – niech nikogo nie dziwi 250oC widniejące w niektórych przepisach. Całe przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje ok. 40 minut, więc flammkuchen z pieczarkami idealnie się nadaje także na wieczorny posiłek lub poczęstunek dla gości.

Składniki na flammkuchen z pieczarkami

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • dodatkowa mąka do oprószenia

Nadzienie:

  • 2 małe czerwone cebule
  • 80 g wędzonego boczku
  • 2-3 duże pieczarki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki




Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, sól i olej, zagnieść ciasto.

Blat lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:

Cebule pokroić na cienkie krążki, wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, żeby lekko zmiękły.

Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki w cienkie plastry.

Kremówkę doprawić 2-3 szczyptami soli i pieprzem.

Wykonanie

Całą powierzchnię ciasta pokryć kremówką, następnie rozłożyć plastry pieczarek, krążki cebuli, posypać boczkiem.

Wsunąć na najniższy poziom do piekarnika nagrzanego do 220oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.

Przed serwowaniem flammkuchen z pieczarkami posypać posiekaną natką pietruszki.




1 Komentarz

  1. 30 listopada 2015    

    Uwielbiam takie placki! Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.