Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Flaki wołowe

Print Friendly, PDF & Email

flaki_wołowe

Flaki wołowe nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami oraz rodzinnymi spotkaniami podczas ważnych uroczystości – są one jednym z kilku dań podawanych na ciepło. U nas w rodzinie są oczywiście zwolennicy, jak i jej przeciwnicy tej tradycyjnej polskiej zupy. Do tej drugiej grupy zalicza się niestety Bartek, któremu flaki nigdy nie smakowały i tymi moimi także Go nie przekonałam. To już druga zupa na Jego czarnej liście, nie jest źle. 😉

Składniki
  • 500 g flaków wołowych (świeżych, krojonych)
  • 500 g mięsa wołowego na rosół
  • 2 litry rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubek noża ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Flaki oraz mięso wołowe opłukać, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, postawić na ogniu. Gotować 10 minut od czasu zagotowania się wody, zlać ją, garnek umyć, a mięso opłukać.

Garnek ponownie napełnić zimną wodą, włożyć flaki i wołowinę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny.

Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do gotującego się mięsa, gotować dalej przez 30 minut.

Gdy mięso wołowe będzie miękkie, wyjąć je i pokroić na mniejsze kawałki, ponownie przełożyć do garnka. Dodać majeranek roztarty w dłoni, słodką oraz ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.