Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Fishburgery

Print Friendly, PDF & Email

fishburgery

Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. 🙂

Składniki na fishburgery

Bułki pełnoziarniste:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka sezamu

Ryba:

  • 2 filety z dorsza
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierowania

Dodatki do fishburgera:

  • topiony ser w plastrach
  • 1 sałata
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • 15-20 czarnych oliwek
  • majonez, musztarda, ketchup




Przygotowanie

Bułki pełnoziarniste:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30oC mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.

Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać sól, pozostałą mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 60 minut.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozpłaszczyć dłonią (na ok. 1,5 cm grubości), kubkiem o dużej średnicy wyciąć 5 kółek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem (resztę zużyć do panierowania ryby) i posypać sezamem. Bułki pełnoziarniste przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Na dolny poziom piekarnika wsunąć blachę wypełnioną ok. 1,5 litra gorącej wody, na środkowy poziom włożyć blachę z bułkami. Włączyć piekarnik na 170oC (z termoobiegiem), bułki do hamburgerów piec 30 minut. Wyjąć, wyłożyć na kratkę.

Dodatki do fishburgera:

Pomidor umyć, pokroić w drobną kostkę. Oliwki i ogórek kiszony odsączyć, drobno posiekać. Wymieszać składniki.

Liście sałaty umyć, osuszyć.

Ryba:

Filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor.

Wykonanie

Bułki pełnoziarniste przekroić wzdłuż na pół, podpiec w piekarniku (funkcja „grill”), posmarować majonezem z dodatkiem musztardy. Ułożyć sałatę, porcję ciepłej ryby, topiony ser oraz mieszankę warzyw, polać ketchupem, całość przykryć drugą częścią bułki.

Fishburgery podawać od razu po przygotowaniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 × two =