Fishburgery

M&B
Fishburgery

Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. 🙂

Fishburgery – składniki

Bułki pełnoziarniste:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka sezamu

Ryba:

  • 2 filety z dorsza
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierowania

Dodatki do fishburgera:

  • topiony ser w plastrach
  • 1 sałata
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • 15-20 czarnych oliwek
  • majonez, musztarda, ketchup




Przygotowanie

Bułki pełnoziarniste:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30oC mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.

Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać sól, pozostałą mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 60 minut.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozpłaszczyć dłonią (na ok. 1,5 cm grubości), kubkiem o dużej średnicy wyciąć 5 kółek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem (resztę zużyć do panierowania ryby) i posypać sezamem. Bułki pełnoziarniste przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Na dolny poziom piekarnika wsunąć blachę wypełnioną ok. 1,5 litra gorącej wody, na środkowy poziom włożyć blachę z bułkami. Włączyć piekarnik na 170oC (z termoobiegiem), bułki do hamburgerów piec 30 minut. Wyjąć, wyłożyć na kratkę.

Dodatki do fishburgera:

Pomidor umyć, pokroić w drobną kostkę. Oliwki i ogórek kiszony odsączyć, drobno posiekać. Wymieszać składniki.

Liście sałaty umyć, osuszyć.

Ryba:

Filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor.

Wykonanie

Bułki pełnoziarniste przekroić wzdłuż na pół, podpiec w piekarniku (funkcja „grill”), posmarować majonezem z dodatkiem musztardy. Ułożyć sałatę, porcję ciepłej ryby, topiony ser oraz mieszankę warzyw, polać ketchupem, całość przykryć drugą częścią bułki.

Fishburgery podawać od razu po przygotowaniu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Fishburgery
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis