Faworki

M&B
faworki

Po raz pierwszy miałem okazję robić ciasto na faworki, to kawał ciężkiej i głośnej pracy. Teraz już się nie dziwię, dlaczego Marta wysłała mnie do tego zadania, a sama grała w żelki. 🙂 Wysiłek się jednak opłacał, chrust wyszedł delikatny, kruchy i rozwarstwiony jak być powinien. Chyba aż umówię się na zawody się z Ciocią, od której przepis na te kruche faworki pochodzi. 😉

Faworki – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem.

Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany.

Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut.

Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców.

W garnku rozgrzać smalec do 170-180oC, wkładać kilka faworków naraz. Gdy się od spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Faworki posypać cukrem pudrem.




faworki

faworki

faworki

faworki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Faworki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • w kuchni na deser

    28 stycznia 2016 at 21:42

    Brak mi słów, ale są idealne i właśnie takie lubię 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis