Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Faworki ze słodką śmietaną

Print Friendly, PDF & Email

faworki ze słodką śmietaną

Faworki (chrust) są nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną. Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. 🙂

Składniki na faworki ze słodką śmietaną

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 ml wódki
  • 3-4 kropelki aromatu pomarańczowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu lub 1,5 l oleju (do smażenia)




Wykonanie

Do miski wsypać mąkę i cukier puder, wlać kremówkę, żółtka i wódkę. Dodać szczyptę soli oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Składniki wymieszać, aby się skleiły, wyrobić jednolite, sprężyste ciasto, można ugniatać je jeszcze około 5 minut, aby było lepiej napowietrzone. Ciasto na faworki owinąć w folię spożywczą, wstawić na 60 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasta podzielić je na małe części, bardzo cienko rozwałkować. Każdy kawałek ciasta pociąć radełkiem lub nożem na paski o szerokości ok.2-3 cm, podzielić na kawałki o długości ok. 8-10 cm. Na środku każdego kawałka zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.

W garnku powoli rozgrzać olej lub smalec, temperatura nie powinna być wyższa niż 180oC. Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (można to także sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto szybko wypłynie – temperatura jest odpowiednia), wrzucać po kilka sztuk faworków. Smażyć, aż się zrumienią, odwrócić na drugą stronę i zezłocić. Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął.

Przed podaniem faworki ze słodką śmietaną posypać cukrem pudrem.




faworki ze słodką śmietaną

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen + 13 =