Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Fasolka szparagowa

Print Friendly, PDF & Email

fasolka szparagowa

W ogrodzie zaczęła dojrzewać fasolka szparagowa, strąki są już na tyle duże, że wystają spomiędzy liści i można w mig zerwać potrzebną ich ilość. Z dzisiejszych zbiorów zrobiliśmy do obiadu prostą fasolkę szparagową z bułką tartą. Jej przygotowywanie stało się okazją do rozmowy o surówkach i sałatkach pojawiających się w naszych domach rodzinnych. Okazało się, że Bartek jeszcze nigdy nie jadł ani tej dzisiejszej ani jeszcze kilku innych popularnych u mnie, a i ja mam coś do spróbowania z Jego stron. 🙂

Składniki na fasolkę szparagową

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 25 g masła
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ewentualnie pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut) lub na parze (ok. 10 – 15 minut). Odcedzić.

Bułkę tartą podsmażyć na małym ogniu na suchej patelni na złoty kolor. Dodać masło, chwilę podsmażać aż całość się połączy i bułka stanie się sypka.

Do garnka z ugotowaną fasolką szparagową dodać podsmażoną bułkę tartą i delikatnie wymieszać.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four × 5 =